אזור המרכז מסלול נגיש – מערת הנטיפים הידועה גם בשם "מערת אבשלום", היא מערה הנמצאת הנמצאת בהרי יהודה, כשלושה קילומטרים ממזרח לעיר בית שמש בלב סמוך לנחל שורק.
המערה אינה בין מערות הנטיפים הגדולות בעולם, אך היא בהחלט עשירה במגוון רחב שלזקיפים ונטיפים.
מערת הנטיפים נחשבת לאטרקציה מוכרת בארץ ובעולם, אך בעשור האחרון היא הפכה לנגישה גם עבור נכים ובעלי מוגבלויות מוטוריות. ניתן להיכנס פנימה לשביל המבואה הנגיש, ומשם לרדת במעלון ייעודי למפלס המערה עצמה כדי להתפעל מהאתר ומהנטיפים המצויים בו. עמדת התצפית בה ניתן לראות את הנטיפים מקרוב נגישה גם היא, מה שמקל על הסיור ומאפשר לכולם להשתתף.
משך הטיול – אורך המערה כולה הוא תשעים ואחד מטרים, כך שהזמן בו תהיו בפנים תלוי אך ורק בכם. ניתן להיכנס פנימה להצצה או לסיור מעמיק עם הסברים על היווצרות הנטיפים והמשך קיומם. ניתן להעביר במקום כשעה כולל הסיור, ולאחר מכן לצאת לסביבה היפה של המערה.
ציוד נדרש
המערה עצמה מוצלת ומקוררת כך שאין צורך להיכנס עם כובע. מומלץ להביא איתכם מזון ומים אך עדיף לאכול מחוץ למערה כדי להימנע מלכלוך או פגיעה בנטיפים.
מתי נטייל – המערה פתוחה לאורך כל ימות השבוע, אך מומלץ לתאם את הטיול עם רשות הטבע והגנים מאחר והכניסה היא רק תחת הדרכתם, לא מתאפשרת כניסה עצמאית למקום.
אזור המרכז מסלול נגיש – מערת הנטיפים – מיקום ותיאור
למערת הנטיפים שמות נוספים שאחד מהם הוא "מערת אבשלום" – על שמו של אבשלום שוהם, שנפל במהלך מלחמת ההתשה. הנטיפים שבתוך המערה נוצרים ממפגש של מים ופחמן דו חמצני.
המפגש מייצר חומצה הממיסה את סלע הגיר וגורמת לו להתחיל לטפטף ולהתקשות במהלך הטפטוף. אותן הצטברויות וטפטופים יוצרים את הנטיפים והזקיפים הענקיים אותם ניתן לראות במערה. כדי להפוך את המערה לאטרקטיבית יותר עבור המבקרים, הותקנה במקום תאורה מיוחדת המגנה על הנטיפים מפני עובש ופטריות ומעניקה לצופים חוויה בלתי נשכחת.
כיצד מגיעים?
אל מערת הנטיפים יש לנסוע על כביש 1 עד למחלף שער הגיא (בנסיעה מכיוון תל אביב לירושלים) ומשם יש להמשיך לעבר כביש 38 המוביל לבית שמש. מיד לאחר פסי הרכבת יש לפנות שמאלה לכיוון אזור התעשייה של בית שמש עד ליישוב מחסייה הנמצא במקום. לפני היישוב ניתן לראות פנייה שמאלה לעבר כביש 3866, עיו יש לנסוע חמישה קילומטרים עד לצומת בה ניתן לראות שילוט למערת הנטיפים. פונים שמאלה, ממשיכים עוד כשני קילומטרים ומגיעים לחניה.
נגישות באתר
שביל הגישה אל המערה שופץ והותאם לכיסאות גלגלים. המערה עצמה נגישה בעזרת עבודות מיוחדות, והותקנו במקום שירותי נכים עם מאחזי יד תקינים. אל המערה עצמה ניתן להיכנס עם מעלון. במקום ישנן חניות נכים מסומנות וקרובות לאתר המקלות על הכניסה.