ההוצאות הכרוכות בהעסקת עובד זר

ההוצאות הכרוכות בהעסקת עובד זר- העסקת עובד זר כרוכה בהרבה הוצאות מלבד שכרו החודשי. תהליך הוצאת רישיון ההעסקה והבאת עובד זר מחו״ל כרוך בתשלומי אגרה לגופים ממשלתיים, עמלות לחברות כוח אדם, הוצאות עבור ביטוחים ותנאים סוציאליים. במאמר זה תמצאו את ההוצאות הכרוכות בהעסקת עובד זר מתהליך הוצאת הרישיון ועד להוצאות בסיום ההעסקה.

הסכומים הרשומים כאן תקפים ליום כתיבת מאמר זה ועלולים להשתנות.

הוצאת רישיון העסקת עובד זר

הוצאת רישיון העסקת עובד זר כרוכה במספר הוצאות:

  • אגרה למשרד הפנים רשות האגירה והאוכלוסין – 310 ש״ח, בהליך הוצאת רישיון ובעת חידוש העסקה  (מעודכן לחודש מרץ 2014 )
  • אגרה למשרד הפנים 180 ש״ח, תשלום למשרד הפנים בכניסת העובד לארץ.
  • עמלה לחברת כוח האדם על תיווך והבאת עובד זר – על פי החוק חברות כוח האדם רשאיות לגבות מהמשפחה תשלום עמלה על תיווך והבאת עובד זר עד לגובה של 2000 ש״ח. רוב חברות כוח האדם כוללות בתשלום העמלה אחריות לשנה כך שהן אחראיות להביא עובד זר אחר במידה והעובד עזב או פוטר במהלך השנה הראשונה.

לחצו כאן לערכת טפסים ותשלומים להוצאת רשיון לעובד זר.

לרשימת חברות כח האדם בעלות רישיון להבאה תווח וטיפול באנף הסיעוד בלבד

תשלומים לעובד הזר בזמן העסקתו

  • ביטוח רפואי – המשפחה אחראית לרכוש עבור העובד הזר ביטוח רפואי על מנת לדאוג לצרכיו הרפואיים. לפני רכישת ביטוח זה או אחר ניתן ומומלץ לעשות סקר שוק בין הביטוחים הקיימים או להיעזר בחברת כוח האדם ברכישת ביטוח רפואי דרכה. רוב פוליסות הביטוח עולות 1.85 דולר ליום.
  •  ביטוח לאומי – המשפחה המעסיקה חייבת בתשלום ביטוח לאומי עבוד העובד הזר בגובה 2% משכרו. על מנת להסדיר את התשלום יש לפנות לביטוח לאומי. במידה והמעסיק מקבל גמלת סיעוד ישלם לביטוח הלאומי עבוד העובד רק את סכום ההשתתפות שלו בתשלום שכרו של העובד.
  • מחודש ינואר 2014 אדם המקבל גמלת סיעוד ומעסיק עובד זר דרך הלשכה הפרטית (חברת כח אדם) מקבל פטור מדיווח ומתשלום דמי הביטוח על תוספת השכר שמשלם לעובד הזר. אך לשם כך חייב לפתוח תיק לעובד הזר בביטוח הלאומי ובנוסף חלקו בשכר לא יעלה על 3000 ש״ח בחודש. היה והשלמת השכר עולה על 3000 ש״ח המעסיק חייב לדווח ולשלם את הביטוח הלאומי על החלק שלו בשכר.
  •  דמי התקשרות – חברות כוח האדם גובות מהמשפחות המעסיקות דמי התקשרות חודשיים עבור ליווי, מעקב וסיוע בפתרון בעיות מול העובד הזר. גובה דמי ההתקשרות הוא עד 70 ש״ח בחודש. בנוסף לרישום העובד חברות כוח האדם מחויבות במתן שירותי ליווי ופיקוח של עו״ס למשפחות המעסיקים והעובדים.

הרכב השכר של העובד הזר

שכרו של העובד הזר צמוד לגובה שכר המינימום הקבוע במשק כיום 4300 ש״ח ברוטו.

משכר העובד (שכר הברוטו) מתקיימים ניכויים:

  • השתתפות העובד בהוצאות עבור המגורים, מים, חשמל.
  • ביטוח רפואי לעובד.
  • תשלום דמי כיס – עובד זכאי לתשלום של 100 ש״ח בשבוע לקראץ היציאה ליום החופשי שלו, גם אם לא מימש זכות זאת.

הזכותון לעובד הזר מדגיש כי תקרת הניכוי החודשי המותר עבור ביטוח רפואי, מגורים, הוצאות נלוות וחוב למעסיק הנו עד 25% משכרו של העובד, וישנו איסור לגבות מעבר לכך גם אם סכום הניכויים עובר סכום זה.

עובד זר חדש בארץ משתכר מינימום 3100 ש״ח נטו לאחר הניכויים ועובד זר ותיק דורש שכר גבוה יותר.

ההוצאות הכרוכות בהעסקת עובד זר

תוספות לשכר העובד (לשכר הברוטו)

  • דמי הבראה – בשנה הראשונה העובד זכאי ל 5 ימי הבראה כפול 374 ש"ח (נכון ליולי 2013, לא עודכן מאז) לכל יום הבראה, בשנה שניה-שלישית דמי הבראה הם עבור 6 ימי הבראה. ימי ההבראה עולים בהתאם לוותק.עובד שלא עבד שנה שלמה לא זכאי לדמי הבראה.
  •  פנסיה – העובדים הזרים זכאים כמו כולם להפרשה לקרן פנסיה לאחר תקופת עבודה מסוימת. הסכומים הנצברים בקרן הפנסיה יועברו לידיו של העובד הזר לאחר שיסיים את עבודתו אצל המעסיק. עד היום לא נקבע נוהל המאפשר פתיחת חשבון מיוחד לצורך הפנסיה ולכן יש לשמור כספים אלו עבור העובד הזר.
  •  תשלום עבור עבודה בימי חג/יום חופש שבועי- עובדים זרים זכאים ליום חופש שבועי (36 שעות חופש רצופות) ול9 ימי חג לפי דתם ולבחירתם. עלות עבודה ביום חופש שבועי או ביום חג הוא258 ש"ח עבור כל יום.
  • פדיון ימי חופשה שנתית- עובד זר זכאי ל 14 ימי חופשה שנתית בשנה. שווי יום חופש לצורך פדיון הוא 172 ש״ח. לקריאה על חופשות וחגים של העובדים הזרים לחצו כאן. 

המלצה – רצוי לנהל מעקב אחר התשלומים לעובד הזר ולהחתים אותו בעת קבלת התשלום.

תשלום באמצעות קצבת סיעוד

ניתן להמיר את שעות גמלת חוק סיעוד לתשלום עובד זר לפי הסעיפים הבאים:

  • מטופל הזכאי לגמלת סיעוד ומעסיק מטפל ל 12 שעות ומעלה ל 6 ימים, יכול לקבל את גמלת הסיעוד בכסף ישירות לחשבון הבנק ללא תיווך של חברה. להמרה לםי סעיף זה יש לעמוד בתנאים נוספים.
  •  התשלום מועבר למשפחה דרך חברות סיעוד נותנות שירותי חוק סיעוד. לרשימת החברות המאושרות ע״י ביטוח לאומי לחצו כאן. לינק ישיר שימו לב שלא תמיד חברות כוח האדם מוכרות גם כחברות סיעוד. במקרים כאלה המשפחה צריכה ללכת ולהירשם אצל חברת סיעוד לצורך העברת הגמלה לתשלום העובד.

****** אדם שזכאי לרשיון העסקת עובד זר ולא מעסיק עובד זר, זכאי לגמלת חוק סיעוד גבוהה יותר – 150% גמלה שווים ל 19 שעות סיעוד ובמקרה של הכנסות גבוהות 9.5 שעות.

          168% גמלה ששווים ל 22 שעות סיעוד ו 11 שעות לבעלי הכנסות גבוהות.

סיום עבודה של העובד הזר

פיצויי פיטורין – עובד זר שפוטר מעבודתו זכאי לפיצויי פיטורין על פי חוק – שכר עבודה של חודש עבור כל שנת עבודה.

בסיום העבודה החתימו את העובד הזר כי קיבל את כל  התשלומים ואין למשפחה המעסיקה חובות כלפיו.

.

איך נוכל לעזור