הנגשת מסגרות החינוך לתלמידים עם מוגבלויות
במדינת ישראל חוק חינוך מיוחד קובע כי ילדים עם צרכים מיוחדים בגילאי 3 עד 21, זכאים לשירותי חינוך מיוחדים חינם. ישנן אפשרויות חינוכיות רבות בין לימודים במסגרת שילוב בחינוך הרגיל ללימודים במסגרות החינוך המיוחד.
עבור הורים לפעוטות עם צרכים מיוחדים שטרם הגיעו לגיל 3, ניתן למצוא מסגרת מתאימה לילדם באופן פרטי (מטפלת פרטית, משפחתון פרטי וכו'). לחלופין, ההורים יכולים לפנות למשרד הרווחה ולבקש סיוע בשילוב במעון יום רגיל או השמה במעון יום שיקומי
על פי חוק התכנון והבנייה משנת 1972, בית ספר שהקומה הראשונה אינה נגישה לנכים לא אמור לקבל רישיון בנייה, אך חוק זה לצערנו אינו נאכף.
מערכת החינוך בארצנו אינה ערוכה לצרכים של תלמידים עם מוגבלויות. מרבית בתי הספר אינם נגישים מספיק ולכן התלמידים נאלצים להתמודד עם מכשולים שונים בדרכיהם כגון: מדרגות, שירותים שאינם נמצאים בקומה הראשונה, למרות שמדובר בחוק וזה לא נאכף.
מי שאחראי על נגישות בבתי ספר אינה רק הרשות אלא גם משרד החינוך. בחוזר מנכ"ל מ- 4/2007 נרשם במפורש שחובה לתכנן את בתי הספר, כך שתלמידים עם מוגבלויות יוכלו להתנייד לכל מקום ללא מכשולים בדרכם.
הנגשת מסגרות החינוך לתלמידים עם מוגבלויות
יש לציין כי מרבית בתי הספר רוב ומסגרות החינוך הינם מיושנים ונבנו לפני 1972 ולכן לעיתים יש קושי פיזי לשפר את מצב המבנה ולהנגיש אותו.
תלמיד עם צרכים מיוחדים על-פי חוק חינוך מיוחד הוא אדם בגילאי 3 עד 21 שיש לו מוגבלות אחת או יותר, המגבילה את תפקודו החל מרמת תפקוד גבוהה ועד רמת תפקוד נמוכה, כפי שמפורטות בתוספת השנייה לחוק.
- רשימת המוגבלויות מפורטת בתוספת לחוק החינוך המיוחד וכוללת מוגבלות שכלית התפתחותית, נפשית, רגשית-התנהגותית, גופנית, חושית (שמיעה או ראייה), על רצף האוטיזם, לקויות למידה והפרעת קשב ופעלתנות יתר, עיכוב התפתחותי בתחום התפקודי או השפתי, מחלות ותסמונות נדירות.
- תלמיד עם צרכים מיוחדים זכאי לשירותי חינוך מיוחדים חינם באזור מגוריו.
- זכאותו של תלמיד עם צרכים מיוחדים לשירותי חינוך מיוחדים נקבעת על-ידי ועדת זכאות ואפיון או על ידי הצוות הרב מקצועי במוסד החינוכי שבו הוא לומד.