טיול נגיש – צפון: שמורת טבע תל דן

טיול נגיש – צפון: שמורת טבע תל דן- אם היו אומרים לכם שיש בצפון הארץ אתר המכיל בתוכו גם מסלול טיול לאורך נחל איתן, גם בריכת שכשוך, גם תל קדום עם ממצאים מתקופת התנ"ך, שער קדום וכתובת המוכיחה את שושלת בית דוד המלך, הייתם מאמינים?

ובכן זהו תל דן. תל דן נמצא בצפון עמק החולה, למרגלות הר החרמון. נחל דן, אחד ממקורות הירדן העיקריים, זורם בשמורה. מקור המים הם השלגים בחרמון ולכן מומלץ מאוד לבקר שם דווקא עכשיו, לאחר סופת השלג שהלבינה את הרי ישראל.

טיול נגיש – צפון: שמורת טבע תל דן

קצת היסטוריה

על פי הממצאים הארכיאולוגים, ההתיישבות במקום החלה כבר באלף ה-5 לפנה"ס, אך בתקופת הברונזה (אלף ה-3 לפנה"ס)  מוקמת כאן עיר סוללות בסביבות 300 דונם. את הסוללות הקימו סביב המעיין הקטן של נחל דן. העיר נקראה בשם "ליש" ובשם זה היא גם נזכרת בתנ"ך.

ספר יהושע פרק יט' פסוק מז':

"ויצא גבול בני דן מהם ויעלו בני דן וילחמו עם ליש וילכדו אותה ויכו אותה לפי חרב וירשו אותה וישבו בה ויקראו לליש דן כשם דן אביהם".

על פי הסיפור, שבט דן לא היה מרוצה מהנחלה שקיבל (אזור גוש דן) וחיפש לו מקום אחר לשבת בו. חיפשו ומצאו את העיר ליש הצפונית.

העיר ישבה על דרך מסחר ראשית למסופוטמיה ולכן שגשגה כלכלית.

שער אברהם

כאשר חפרו החוקרים את הסוללה להבין כיצד היא בנויה נחשפה לפתע קשת בנויה לבני בוץ וכך גילו את השער של דן. לעומק השער יש שלוש קשתות עם ארבע תאים, שניים מכל צד. הקשתות השתמרו בשלמותן ולכן ממצא זה נדיר ומיוחד מאין כמותו. רוחב החומה היה בין 5 ל 8 מטרים. לדן קראו ליש (אריה) לפני כן, אך הסופר המקראי לא נתן דעתו על כך. אברהם רודף אחרי חוטפי אחיו, הוא מגיע לדן ונכנס בשער. השער הוא כנעני, נבנה ונסתם בתקופת המאה ה13 לפנה"ס. היו עוד שערים אך עדיין לא חפרו את כל האתר. השער קיבל את השם "שער אברהם".

בראשית, יד, פסוק א – טו.

"וַיִּשְׁמַע אַבְרָם כִּי נִשְׁבָּה אָחִיו וַיָּרֶק אֶת-חֲנִיכָיו יְלִידֵי בֵיתוֹ שְׁמֹנָה עָשָׂר וּשְׁלֹשׁ מֵאוֹת וַיִּרְדֹּף עַד-דָּן"

מכאן ממשיך אברהם עד העיר חובה אשר ליד דמשק, שם הוא תופס את החוטפים ומשחרר את לוט אחיו.

כתובת בית דוד

זהו הממצא החשוב ביותר שנתגלה בתל דן. זוהי אסטלת ניצחון (אבן עם כיתוב) המתארת את ניצחון מלך ארם על מלכי ישראל. השפה היא ארמית עתיקה וכתוב במפורש "מלכי בית דוד". כאשר חזרה דן לידיים ישראליות נופצה האסטלה ושבריה שולבו בריצוף הרצפה.

המקדש בתל דן

מה בכלל עושה כאן מקדש? הרי חשבתי שהיה רק מקדש אחד והוא בירושלים…

ובכן בימי ירבעם בן נבט, לאחר פיצול הממלכה (מאה 10 לפנה"ס) מוקמים שני מקדשים לשימוש עשרת שבטי ישראל שהתפצלו מיהודה, אחד בבית אל והשני בדן.

חי וצומח בשמורה

החיה החשובה ביותר באזור היא הסלמנדרה הכתומה, דו-חי מעניין ביותר. ניתן לראות הרבה שפיריות וסרטנים. גם הלוטרה נהנית משפע המים. יש גם מגוון דגים ואפילו חזירי בר.

הצמחייה באתר מגוון וניתן למצוא צמחיה ארץ ישראלית כגון אשחר ארץ ישראלי, ער אציל (הדפנה) ואלה אטלנטית, לצד צמחייה צפונית יותר כמו מילה סורית.

באתר יש חניית נכים ושירותי נכים, מסעדה ומזנון נחמד לקנות קפה ומזכרות.

המסלול המותאם לכיסאות גלגלים מתחיל בכניסה לאתר ומגיע אל בריכת השכשוך ואל שער אברהם. שביל נוסף מגיע אל תצפית יפה על זרימת הנחל.

איך מגיעים?

נוסעים על כביש 99 מקריית שמונה לכיוון מסעדה, כאשר חולפים לד קיבוץ דן עוקבים אחר השילוט לשמורת טבע תל דן.

שעות פתיחה וכניסה

בחורף שעות פתיחה בשבת: 08:00 – 17:00

מבוגר: 29 ₪. ילד: 15 ₪.

טלפון – 04-6951579

אנו ממליצים בחום לשלב ביקור בצפון רמת הגולן לראות קצת שלג. הנסיעה משמורת תל דן לצפון הגולן קצרה למדי, על כביש 99 אפשר בקלות להגיע למסעדה (שם יש שפע של מסעדות מעולות) ולהמשיך למושב אודם וקיבוץ אל רום. שם ערמות השלג שירד לא יימסו כל כך מהר. המראות של השלג פשוט עוצרי נשימה! מרגיש כמו אירופה כאן בישראל.

איך נוכל לעזור