מבחן התלות לקבלת ״חוק סיעוד״-קביעת זכאותו של קשיש לגמלת סיעוד מכוח חוק סיעוד נקבעת לפי מבחן התלות שמתבצע על ידי אנשי מקצוע טיפוליים שנשלחים מטעם הביטוח הלאומי.
מבחן זה נערך בבית הקשיש ויש להיערך אליו בהתאם על מנת למנוע מצבי מבוכה, עימותים או שלילת זכויות שלא מעידות על מצבו האמיתי של הזקן. בדיקה זו תקבע את זכאותו להעסקת עובד זר כאשר ישנו צורך בהשגחה צמודה.
מה כוללת בדיקת התלות?
מבחן התלות בודקת את רמת התפקוד היומיומי של הקשיש בדברים בסיסיים כגון: אכילה, רחצה, יכולת להתלבש, ניידות, שליטה על הסוגרים. זכאות הקשיש לעזרה טיפולית במסגרת חוק הסיעוד תקבע לפי התרשמות איש המקצוע שיקבע את הפגיעה ברמת התפקוד ולגבי הצורך בהשגחה בעקבות מחלות הפוגעות בכושר השיפוט כדוגמת אלצהיימר
מבחן התלות אינו בודק קיום מחלות מפני שרוב הקשישים חולים כבר במחלה זו או אחרת, אך רמת התפקוד שונה בין אדם לאדם. מבחן התלות בא לבדוק כיצד מתנהל האדם בביתו ומה רמת תפקודו.
המצבים הנבדקים הם אינטימיים ביותר במבחן התלות ולכן הקשיש יצטרך עזרה על מנת לעבור אותו בדרך הטובה והנעימה ביותר.
לפי תיקון בחוק, אדם שעבר את גיל ה-90 ומבקש גמלת סיעוד, יכול לבחור בין מבחן תלות לבין בדיקת רופא גריאטרי. את הבחירה ניתן לבצע באמצעות מילוי טופס-תביעת-סיעוד
הכנת הקשיש לקראת מבחן התלות
מבחן התלות הוא לא נעים ולעתים מכך ולכן ניתן לעשות מספר דברים לפני כן על מנת להקל ולהכין את הקשיש לעתיד לבוא.
- להיות שם – נוכחות בני משפחה אפשרית בזמן מבחן התלות ואף מועילה מאוד. מעבר לתמיכה שבן המשפחה מספק לקשיש הוא יוכל לענות לשאלות הבודק מטעם הביטוח הלאומי ולהבהיר את מצבו של הקשיש. דבר זה יכול להקל על הבודק ולקצר את זמן העבודה. מבחן התלות נמשך זמן קצר ולכן לא בטוח שהבודק ייחשף לכל הבעיות שבהן נתקל הקשיש. כאן בן המשפחה מועיל במיוחד בכך שיפרט את הפעולות התפקודיות בהן ישנה בעיה ואשר הבודק לא התרשם במו עיניו וכמובן יספר לו על בעיות נוספות שחוזרות באופן קבוע כמו נפילות. חשוב לזכור שאחד התנאים לקבלת הזכאות הוא העובדה שהקשיש חי לבדו ולכן חשוב לציין זאת במבחן התלות. על מנת ללוות את הקשיש בעת מבחן התלות יש למלא בטופס הבקשה לבדיקה את פרטי בן המשפחה שיהיה נוכח במבחן ולבקש הודעה על קיום מועד הבדיקה.
- הכנה נפשית – חשוב להסביר לקשיש לקראת מה הולך ואילו בדיקות הולך לעבור וכמובן מה המטרה העומדת מאחורי בדיקות אלה. הבדיקות הן לא תמיד נעימות וגם אינטימיות אך הכרחיות לקבלת סיוע ועזרה.
- תיאור אמין של המצב – יש להכין את הקשיש שחשוב שיראה את מצבו האמיתי ולא ינסה לעדן את מצבו הפיזי. אנשים קשישים בדרך כלל מנסים להוכיח כי הכול בסדר ואינם זקוקים לעזרה בטח ובטח אם מדובר באדם זר המגיע לביתם. ישנם מקרים של קשישים שבמבחן התלות עושים את כל המאמצים לעשות את הפעולות שהבודק מבקש אפילו שבחיי היום יום מאוד קשה להם לעשות זאת. מצב זה עלול להטעות את הבוחנים והקשיש לא יקבל את העזרה שזקוק לה. לכן חשוב להבהיר לקשיש שרק האמת נכונה ואין צורך להתאמן יתר על המידה.
מה מכינים למבחן התלות?
בפסקה הקודמת למדנו שצריך להכין את הקשיש מבחינה נפשית בעיקר, אך גם חשוב להכין את כל המסמכים הרפואיים הדרושים וחוות הדעת שקיבל הקשיש, במיוחד חוות הדעת המתייחסות לבעיות תפקודיות ולצורך בהשגחה לדוגמא: תוצאות הערכה קוגנטיבית שנעשתה על יד גריאטר/פסיכוגריאטר או נוירולוג.
בנוסף הכינו את אביזרי העזר בהם משתמש הקשיש – הליכון, מוצרי ספיגה ועוד ודאגו להדגיש בפני הבוחן את חשיבות האביזרים האלה עבור הקשיש.
לסיכום – מבחן התלות הוא לא מבחן נעים במיוחד ולכן יש להכין את הקשיש אליו וזאת כדי שהבוחן יוכל לקבל את תמונת המצב האמיתית והמלאה.
אין להציג את המצב כקל יותר ממה שהוא היות והקשיש רק יפגע מכך וכמובן אין להחמיר את המצב שלא לצורך.