מומים מלידה

מומים מלידה – כל מה שצריך לדעת

מומים מלידה הם למעשה מצבים בהם מופיעות הפרעות מבניות או לחילופין הפרעות פונקציונליות בגוף העובר. מומים מלידה למעשה גורמים לפגיעה ישירה באפשרות הגופנית והמוחית וכן, בחלק מהמקרים גם עשויה להוביל למקרה של מוות. ניתן לומר באופן חד משמעי כי ישנם לא מעט סוגים של מומים מולדים, לרבות כאלו אשר מאובחנים לא מעט פעמים במהלך תקופת ההריון – במהלך ביצוע סקירת מערכות ובדיקות כאלו ואחרות. בזמן שניתן לומר כי חלק מהמומים ניתנים לטיפול, הרי שניתן לומר באותה נשימה כי חלק גדול מן המומים המולדים מייצגים תופעות קשות ביותר וכן, לעיתים אף גורמים להפסקת ההריון או לחילופין למוות של התינוק במהלך השנה הראשונה בחייו.

הסיבות למומים מולדים

מיותר לציין כי הגורמים למומים מולדים רבים ומגוונים וכן, כוללים לא מעט הפרעות גנטיות או הפרעות סביבתיות. על כן, הגורמים העיקריים לתופעת המומים המולדים הם:

• הפרעות גנטיות נרכשות – במהלך תקופת ההריון עשויות להיווצר מוטציות כאלו ואחרות אשר עלולות לגרום לפגיעה משמעותי ברמת תפקודם של לא מעט גנים וכן, בחלק מהמקרים אף עלולות להוביל להופעה של מומים מלידה. ההפרעה הגנטית מתרחשת בדרך כלל כאשר מתבצעת חלוקת התאים ואינה מורשת. אי לכך, מדובר על תופעה שקשה מאוד לזהות במהלך השלבים המוקדמים יותר בתקופת ההריון.

• הפרעות גנטיות מולדות – ישנם מקרים בהם תהליך יצירת העובר מתלווה אל הפרעות כרומוזומליות, הפרעות כאלה אשר באות לידי ביטוי בעודף או לחילופין בחוסר של כרומוזומים אשר מתבטאים במומים מולדים קשים ביותר. בחלק לא קטן מהמקרים יהיה מדובר על הפרעות שנוצרו בתחילת ההריון וכן, במצבים שכאלה יהיה לעיתים ניתן לזהות אותן מראש עוד טרם הכניסה להריון בעזרת ייעוץ גנטי.

• מחלות מזהמות – מחלות זיהומיות כאלו ואחרות אשר מופיעות במהלך תקופת ההריון עשויות להוביל לתופעה של מומים מולדים קשים בקרב העובר. לכן, ההמלצה המרכזית תהיה לוודא כי כלל הנשים יבצעו את בדיקות הבקר הרלוונטיות, יתחסנו בגד אדמת וכן, יקפידו לשמור על כללי הזהירות הנחוצים לתקופת ההריון.

 אשר ממצאיהם הרפואיים הינם מקבילים מבחינה אנטומית לאחד מן הליקויים המפורטים, ייחשבו בעניין שיעור המוגבלות בתחום הניידות כמו הליקוי עצמו.

איך נוכל לעזור