קורונה- מחלת נגיף הקורונה (COVID-19) היא מחלה זיהומית מדבקת שנגרמת על-ידי הנגיף SARS-CoV-2.
מרבית האנשים בארצנו ובעולם שנדבקים בנגיף מפתחים תסמינים קלים עד בינוניים ומחלימים ללא טיפול מיוחד.
יחד עם זאת, חלק מהאנשים עוברים מחלה קשה המחייבת טיפול רפואי.
מדובר באחד הווירוסים שיוצר ללא הרף עשרות זנים חדשים (וריאנטים) ואלפי מוטציות שונות (על פי ההערכות) ומדביקים בקצב מהיר יותר וגורמים למחלות קשות יותר וכעת ניתן לראות הדבקה גם בילדים.
הווריאנטים החדשים שהתגלו בעולם ומכילים מוטציות רבות, מעוררים דאגה רבה בארצנו ובעולם. אבל נכון לעכשיו, פרט להדבקה מהירה יותר שכוללת אנשים בריאים, ילדים ונשים הרות – מהלך המחלה אינו בהכרח קשה יותר מזנים אחרים.
מרבית המוטציות שהתגלו, אותם שינויים גנטיים, כיווננו את הנגיף להיצמד מהר יותר לתא האדם.
אולם אין עדיין עדויות לכך שהמחלה שונה מהקורונה שהכרנו עד כה.
אז מה זו בעצם מוטציה?
בניגוד לחיידק, יצור החי בפני עצמו, נגיף אינו מסוגל לחיות מחוץ לתא חי. על מנת להתרבות הנגיפים חייבים לחדור אל תוך תא חי, להשתלט על המטען הגנטי, "לגנוב" אותו ולשכפל את עצמם כדי להדביק תאים נוספים בגוף.
במהלך ההשתלטות, הנגיף מנסה ללא הרף לשנות את מבנה מעטפת התא שאליו הוא חודר, כדי לפלוש בקלות יותר לגוף, ובנוסף כדי למנוע מהגוף לזהות אותו.
כך הופך הנגיף למידבק יותר, ויכולת ההתרבות שלו מתחזקת.
בדרך זו מתנהג גם נגיף הקורונה. באמצעות אותם "קוצים" במעטפת החיצונית שלו, נגיפי הקורונה נצמדים לקולטנים שעל גבי תאי מערכת הנשימה, הקרויים ACE-2. ההיצמדות הזו מעבירה את נגיף הקורונה לשלב הבא, שבו חלבוני מעטפת נוספים דואגים להמיס את מעטפת תא האדם, וכך מצליח לחדור הווירוס פנימה אל עבר גרעין התא, ומשכפל את עצמו באמצעות המטען הגנטי של תא האדם –המצוי בגרעין.
נמצא כי, נגיף הקורונה לא תמיד מצליח במלאכתו: רבים מהנדבקים בווירוס לא מפתחים כלל תסמינים.
הנגיף אכן יימצא בגופם, אך מערכת החיסון תספיק להשמיד אותו עוד לפני שהצליח לחדור לתאים ולגרום להרס. אצל אחרים, הנגיף יגרום למחלה קלה מאוד שתוביל כנראה רק לעליית חום.
הנגיף אשר הצליח לחדור לתאי מערכת הנשימה, יתחיל להתרבות ולהדביק תאים נוספים במהירות, תוך שהוא יוצר מצב הקרוי "סערה חיצונית", במצב זה הגוף מזרים כמויות עצומות של תאי דם לבנים אל עבר הווירוסים, המשמידים אותם תוך שהם הורסים גם תאי ריאות בריאים.
מצב זה מוכר כדלקת הריאות שבה לוקים חלק מהחולים בווירוס הקורונה.
ישנם גם מקרים בהם המחלה הופכת סוערת מאוד. נגיפי קורונה מצליחים להשתכפל במהירות ומערכת החיסון לא מצליחה להתמודד איתם.
עוד ועוד תאי ריאה נפגעים, עד להגעתם למצב של אי ספיקת ריאות וצורך בהנשמה מלאכותית. הווירוס עלול להתפשט גם אל זרם הדם ולגרום למצב של זיהום כללי המוביל לנפילת לחץ דם – ובהמשך לדום לב ולמוות.
מה ההבדל בין זן חדש למוטציה?
מוטציה היא שינוי גנטי. זן חדש של נגיף ("וריאנט"), הוא וירוס בו חל אותו שינוי גנטי אחד או יותר. בזני הקורונה החדשים נמצאו מספר מוטציות.
אופן התפשטות הקורונה:
נגיף הקורונה מתפשט באמצעות חלקיקים נוזליים קטנים המופצים בעת שיעול, עיטוש, דיבור או נשימה.
גודלם של החלקיקים האלה נע בין טיפונות נשימתיות גדולות יותר לנתזי ארסס קטנים יותר.
הליך ההדבקה נעשה על-ידי שאיפה של הנגיף אם נמצאים בקרבת אדם שחלה, או בבואנו במגע במשטח מזוהם עליו נמצאים חלקיקי הנגיף ולאחר מכן מגע אותו אזור (בד"כ ידיים) בעיניים, בפה או באף.
נמצא כי הנגיף מתפשט ביתר קלות בחללים סגורים ובמקומות צפופים.
קורונה
סוגיי הווריאנטים:
וריאנט אלפא
וריאנט אלפא התגלה באוקטובר 2020 בבריטניה ונקרא גם B.1.1.7. הזן הבריטי.
הזן הבריטי כולל 17 מוטציות מתוכן שמונה מוטציות בחלבון המעטפת S. המשמעות הינה כי הזן הולך ומתפשט בעולם והופך לדומיננטי במדינות רבות.
על פי ההערכות, הוא אינו גורם למחלה חמורה יותר, אך מידבק בקלות בשל מוטציות בחלבוני המעטפת, הגורמים לו להיקשר במהירות לתאי הגוף.
הזן הינו שכיח מאוד בילדים, ככל הנראה משום שהתפשט במקביל לתחילת מבצעי החיסונים.
וריאנט ביטא
התגלה במאי 2020 בניגריה ונקרא בעבר B.1.1.207.
הווריאנט כולל מוטציה בשם P681H שנמצאה גם בזן הבריטי ונמצא בכאחוז אחד מכלל מקרי הקורונה שעברו ריצוף גנטי בניגריה, וככל הנראה ממשיך להתפשט שם.
וריאנט גאמא
הזן הברזילאי P.1. התגלה לראשונה בינואר 2021 בטוקיו אצל ארבעה מטיילים שביקרו באמזונס. שבוע לאחר מכן נמצאו 13 מקרים נוספים בברזיל עוד נמצא כי הנגיף אותר ביפן, ברזיל, דרום קוריאה, גרמניה, בריטניה, איטליה, ארה"ב ופרו.
יחד עם זאת, הדיווחים על הידבקויות בזן הולכים ומתמעטים.
לנגיף 17 שינויים גנטיים בחומצות אמינו המרכיבות חלבונים, מתוכם עשרה בחלבוני המעטפת.
וריאנט דלתא
אותר לראשונה באוקטובר 2020 בהודו ונקרא B.1.617.2. הווריאנט התפשט במהירות לכל העולם, עד שהפך לזן הדומיננטי במרבית מדינות העולם והוא מעורר דאגה מבחינת ארגון הבריאות העולמי.
לזן דלתא מספר מוטציות חשובות בחלבון המעטפת, שתיים מהן – L452R ו-D614G מאפשרות לווריאנט להיצמד בעוצמה רבה לקולטנים בשם ACE2 שבתאי גוף האדם. מוטציות אחרות כמו P681R מאפשרות לנגיף לחדור לתא הגוף בקלות רבה יותר.
על פי הידוע, זן הדלתא הוא המידבק ביותר בין כל הווריאנטים שנמצאים כיום בעולם, אך לא בהכרח הקטלני מכולם. החיסונים עדיין עמידים במניעת תחלואה, אך פחות במניעת הדבקה.
וריאנט דלתא פלוס
זן הדלתא פלוס התגלה במרץ 2021 ובשונה מזן הדלתא המקורי במוטציה נוספת הנמצאת במעטפת החלבונית של וירוס הקורונה, ה"ספייק פרוטאין".
מיקום זה של מוטציות קיים גם בזנים קודמים על חלבון המעטפת, והוא בעל חשיבות רבה כיוון שהוא זה הקובע את מידת ההיצמדות של הנגיף לקולטנים על גבי התא בגוף האדם.
הקישור בין הנגיף לבין תא הנדבק, מאפשר לנגיף בקלות רבה לחדור לתאי הכליות, הלב, הריאות, והמעיים. ברגע שהנגיף נצמד לקולטן, הוא משנה אותו למצב של "פתוח" או "סגור".
המוטציה K417N מסייעת לחלבוני המעטפת של נגיף הקורונה להגביר את הסיכוי "לפתוח" את מעטפת תא הנדבק, וכך מאפשר חדירה אל התא בגוף.
זן זה התפשט כבר ברחבי העולם וגם בישראל. החיסונים נמצאו כמגינים מפני מחלה קשה מזן הדלתא והדלתא פלוס.
וריאנט אטא (IOTA)
זוהה לראשונה בבריטניה וניגריה בדצמבר 2020 , נקרא בעבר B.1.525. והוא נמצא תחת מעקב ארגון הבריאות העולמי וכיום התפשט כבר לכ-70 מדינות ברחבי העולם.
וריאנט אטא נושא עימו מוטציות זהות לנגיף האלפא, כולל מוטציית E484K המסייעת לנגיף לחמוק מנוגדנים, ומוטציית H69-V70 deletion המשנה את מבנה חלבוני המעטפת כך שהנגיף לומד להתחמק בקלות מהנוגדנים.
יחד עם זאת, עדיין לא ברור האם נגיף האטא מידבק יותר מהגרסאות הקודמות של הנגיף.
וריאנט קאפא
הנגיף התגלה לראשונה בהודו באוקטובר 2020 נקרא בעבר: B.1.617.1. ומאז התפשט ל-52 מדינות בעולם ו-31 מדינות בארה"ב. זן זה נמצא כיום תחת מעקב ארגון הבריאות העולמי.
כיום הנגיף מהווה 0.5% מכלל נגיפי הקורונה שרוצפו גנטית במעבדות בעולם. המוטציות לזן קאפא מונים שמונה מוטציות בחלבוני המעטפת, שתיים מהן מאפשרות לו להיקשר בעוצמה רבה לקולטן ACE2 בגוף האדם. מוטציות אחרות נוספות מאפשרות לו לחדור בקלות רבה לגוף ולהתחמק מנוגדנים מנטרלים.
הנגיף מעט מידבק יותר מזנים אחרים, אולם החיסונים מגינים גם מפניו.
וריאנט למדא
הנגיף זוהה לראשונה בפרו באוגוסט 2020 ונקרא זן פרו C.37.מאז החל להתפשט ל-29 מדינות, בעיקר בדרום אמריקה.
בפרו נמצא כי זן זה מהווה 81% מכלל הריצופים הגנטיים, ובצ'ילה הוא מהווה 31% מהנגיפים שרוצפו גנטית.
לווריאנט למדא שמונה מוטציות בחלבוני המעטפת בהשוואה לזן המקורי שזוהה בווהאן. חלק מהן מסייעות לו לחדור בקלות לגוף, אחרות מאפשרות לו להיקשר בעוצמה לתא או לחמוק ממתקפת מערכת החיסון.
לא נמצאה הוכחה לכך שזן זה גורם למחלה חמורה יותר. בינתיים אין עוד נתונים על אפקט החיסונים מפני זן למדא.
הזן הדרום אפריקני 501.V2
הזן התגלה בדצמבר 2020 בדרום אפריקה ונמצא תחת מעקב, הזן הדרום אפריקני הינו בעל עשר מוטציות הממוקמות כולן במעטפת הנגיף S.
הוא החל להתפשט במקביל לזן הבריטי ועורר דאגה רבה בעולם, לאחר שגרם להדבקה של אנשים בריאים ללא גורמי סיכון, כולל ילדים. הזן הגיע גם לישראל, ועד כה אותרו כ-30 אנשים הנושאים אותו.
על אף החששות נמצא כי החיסונים שלהן מגינים בפניו.
הווריאנט הניגרי B.1.1.207
הווריאנט הניגרי התגלה באוגוסט 2020 בניגריה וכולל מוטציה P681H שנמצאה גם בזן הבריטי.
זן זה נמצא תחת מעקב ונמצא בכאחוז מכלל מקרי הקורונה שעברו ריצוף גנטי בניגריה, וככל הנראה ממשיך להתפשט שם.
עם זאת, שיעור התחלואה בשאר העולם נמוך מאוד.
זן קליפורניה B/1/429
זן קליפורניה התגלה ביולי 2020 במיפוי של מאות דגימות שנאספו בלוס אנג'לס, הנגיף הולך ומתפשט בקליפורניה, ומהווה כ-50 אחוז ממקרי הקורונה במדינה.
הווריאנט עדיין נחקר ולא ידוע מה מידת רגישותו לחיסונים. שיעור התמותה הגבוה במדינה מעלה חשש שהזן אלים יותר משאר הזנים.
הזן הדני Cluster 5
התגלה בנובמבר 2020 ונמצא תחת מעקב, הזן התפשט על פי הידוע מחורפנים לבני אדם בדנמרק וממשלת דנמרק החליטה עקב נתון זה להשמיד כמיליון חורפנים, בעקבות סגר הדוק בדנמרק, הכריזה הממשלה כי ככל הנראה זן זה הוכחד ולא אותרו עוד חולים הנושאים אותו.
זן האומיקרון
בסוף נובמבר 2021 התגלה זן האומיקרון, הנתונים עדיין נאספים כדי שנכיר את מאפייניו של זן האומיקרון, אבל מהמידע שהתקבל עד עכשיו עולה שקצב ההתפשטות שלו גבוה מאוד, ונראה שהוא דוחק במהירות את זן הדלתא, שהיה הנפוץ בארץ ובעולם זה חודשים רבים.
מה שונה באומיקרון ביחס ליתר זני הקורונה
זן האומיקרון הנקרא גם B.1.1.529, מכיל מוטציות רבות ביחס לזני נגיף הקורונה המוכרים לנו. חלק מהמוטציות הללו נמצאות בחלבון הספייק שאחראי על יכולתו של הנגיף להיכנס לתאים בגופנו.
מוטציות אלה משפיעות גם על האזור שבו נעשית פעילותם של רוב הנוגדנים בגופנו, שתפקידם הוא לנטרל את נגיף הקורונה.
משמעות השינויים הגנטיים האלה היא ביכולת ההדבקה המהירה של הנגיף, ויש חשש לפגיעה ביעילות ההגנה החיסונית הקיימת בגופנו אחרי שקיבלנו חיסון או החלמנו מקורונה.
נמצא כיכולת ההדבקה של זן האומיקרון גבוהה פי3 מזן הדלתא וקצב ההדבקה נע בהכפלות בכל 3 ימים.
התסמינים הנפוצים במחלה:
חום
שיעול
עייפות
אובדן חוש הטעם או הריח
תסמינים נפוצים פחות:
כאב גרון
כאבי ראש
כאבים
שלשולים
פריחה בעור או שינוי בגוון האצבעות בידיים או ברגליים
עיניים אדומות או מגורות
מי זכאי לתעודת קורונה
- מי שחוסן לפחות שני חיסונים (גם אם עברה יותר מחצי שנה מאז החיסון השני).
- מי שקיבל אישור החלמה.
- מי שקיבל תשובה חיובית לבדיקה סרולוגית, ולא חוסן לפני הבדיקה.
התעודה תופק רק לאחר שתוצאות הבדיקות PCR או סרולוגית חיוביות) יעודכנו אוטומטית במערכות משרד הבריאות. ייתכן שהעדכון האוטומטי ייקח עד יום מרגע קבלת התוצאה).
מהו תוקף התעודה
על תעודות שהופקו אחרי 6.10.2021 לא מופיעה הגבלת תוקף.
תעודת קורונה משמשת כאישור כניסה למדינות אחרות אשר הן אלה הקובעות את תוקף תעודות הקורונה על פי הנהלים שלהן, לכן, מומלץ לבדוק באתרי המידע של מדינות היעד מהו תוקף תעודת הקורונה הנהוג בהן.
מי זכאי לתו ירוק/ תעודת מחלים/ פטור מאישורים
- מי שקיבל שניים או שלושה חיסונים, ועבר שבוע מהחיסון האחרון (פייזר) או שבועיים מהחיסון האחרון (מודרנה ואסטרהזניקה) –זכאי לתו ירוק שיהיה בתוקף עד חצי שנה ממועד החיסון האחרון.
- יש לקחת בחשבון כי יום החיסון לא נספר.
מי שקיבל שלושה חיסונים – זכאי לתו ירוק שיהיה בתוקף עד חצי שנה מהחיסון האחרון. - בין התאריכים 6.1.2022 ועד 1.2.2022: מי שקיבל רק חיסון אחד ועדיין לא חלפו 30 ימים ממועד קבלת החיסון – יהיו זכאים לתו ירוק זמני, שיהיה בתוקף ל-30 ימים ממועד קבלת החיסון.
שימו לב: התו הירוק הזמני לא תקף במקרה של חשיפה למאומת ולא פוטר מבידוד.
מי שחלה והחלים וקיבל אישור החלמה מרופא לאחר שקיבל תוצאה חיובית בבדיקת PCR והחל מ-5.1.2022 גם בבדיקה מהירה מפוקחת.
- מי שהחלימו פעם אחת או יותר ולא התחסנו – זכאים לתו ירוק שיהיה בתוקף עד חצי שנה מקבלת אישור ההחלמה האחרון.
- מי שהחלימו ובנוסף קיבלו חיסון אחד או יותר, לפני או אחרי ההחלמה ושעברה מאז חצי שנה מאישור ההחלמה האחרון שלהם –יהיו זכאים לתו ירוק שיהיה בתוקף עד 31.3.2022
- ילדים/ת עד גיל 12 ו-3 חודשים שהחלימו, ושעברה חצי שנה מרגע אישור ההחלמה האחרון שלהם – זכאים לתו ירוק שיהיה בתוקף עד 31.3.2022 או עד שיגיעו לגיל 12 ו-3 חודשים, המוקדם מבין שניהם.
מי שקיבלו תוצאה חיובית בבדיקה סרולוגית
- מי שקיבלו תוצאה חיובית בבדיקה סרולוגית ללא כל חיסון לפניה, ובנוסף קיבלו אחריה חיסון אחד לפחות – זכאים לתו ירוק שיהיה בתוקף עד 31.3.2022.
- ילדים/ת עד גיל 12 ו-3 חודשים שקיבלו תוצאה חיובית בבדיקה סרולוגית – זכאים לתו ירוק שיהיה בתוקף עד ליום 31.3.2022 או עד שיגיעו לגיל 12 ו-3 חודשים, המוקדם מבין שניהם.
מי שהתחסנו בחו"ל או החלימו בחו"ל
זכאותם לתו ירוק ותוקף התו שלהם תלויים במספר החיסונים שקיבלו ובתוצאות בדיקות סרולוגיות ובדיקת PCR בארץ.
מי שקיבלו תוצאה שלילית בבדיקת קורונה
- מבוגרים וילדים שקיבלו תוצאה שלילית בבדיקה מהירה מפוקחת יכולים להציג אותה כדי להיכנס למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק ב-24 השעות שלאחר הבדיקה.
- ניתן להציג בכניסה את קוד ה-QR של הבדיקה עצמה/ להפוך אותה לתו ירוק יומי באמצעות סריקת הקוד באפליקציית הרמזור.
- מבוגרים וילדים שקיבלו תוצאה שלילית בבדיקת PCR במימון פרטי יכולים להפיק תו ירוק שיהיה בתוקף למשך 72 שעות מרגע הבדיקה.
פטורים מהצגת תו ירוק
- ילדות וילדים עד גיל 3
- ילדות וילדים מתחת לגיל 12 ו-3 חודשים שיש להם תעודת ׳תו נכה׳
כיצד אפשר להתגונן ?
אותן הנחיות אותן קיבלנו עם פרוץ הקורונה תקפות גם לגבי המוטציות: ריחוק חברתי, שטיפת ידיים, חיטוי, חבישת מסיכה וחיסון.
נמצא כי חיסון מלא מגן מפני החמרת הקורונה למחלה קשה וככל שנתחסן מהר יותר כך יקטן הסיכון להתפשטות המוטציות ולהתפתחות מוטציות נוספות, עוד נצפה כי החיסונים מפחיתים את הסיכון לתסמונת PIMS (דלקת רב מערכתית) בבני נוער.
תסמונת זו נחשבת לאחד מהסיבוכים החמורים ביותר של הידבקות בקורונה בילדים ובני נוער.
חיסונים
תור לחיסון ניתן לקבוע בקופת החולים שלך, או לגשת לאחד ממוקדי החיסון הפועלים בלי בתור מראש.
תוכלו להיכנס למפת מוקדי החיסון , לבחור את קופת החולים אליה הינכם משויכים ותוכלו לראות את המרפאות המחסנות בקרבת מקום מגוריכם.
מי יכולים לקבל חיסון
כל אזרח במדינת ישראל מגיל 5 ומעלה
מי שהחלים מקורונה יוכל להתחסן, אם חלפו לפחות 3 חודשים ממועד ההחלמה, או אם קיבלו תוצאה חיובית בבדיקה סרולוגית.
כמה מנות חיסון מקבלים
(עד גיל 18 ניתן להתחסן רק בחיסון של פייזר)
*החיסון של אסטרהזניקה:
מגיל 18 ומעל- החיסון ניתן בשתי מנות במרווח של 28 ימים זו מזו. עדיין אין אישור למנת דחף.
*החיסון של פייזר:
מגיל 12 ומעלה- החיסון ניתן בשתי מנות במרווח של 21 ימים זו מזו, ומנת דחף (בוסטר) הניתנת 3 חודשים לפחות לאחר קבלת המנה השנייה.
החיסון של מודרנה:
*מגיל 18 ומעלה – החיסון ניתן בשתי מנות במרווח של 28 ימים זו מזו, ומנת דחף (בוסטר) הניתנת 3 חודשים לפחות לאחר קבלת המנה השנייה.
חיסון רביעי-לאוכלוסיות בסיכון, בני גיל 60 ומעלה ולצוותים רפואיים אושר לתת חיסון רביעי.
תופעות הלוואי של החיסון
לרוב תופעות הלוואי של החיסון מופיעות יום או יומיים אחרי קבלת החיסון. התופעות השכיחות הן לרוב כאב מקומי באזור ההזרקה, חום, כאב ראש, כאבי שרירים וצמרמורת.
החיסונים של פייזר ומודרנה כלל לא מכילים את נגיף הקורונה או חלק ממנו ולכן אין סיכוי לחלות בקורונה בגלל החיסון.
החיסון של אסטרהזניקה מכיל חלק מחלבוני הנגיף הנישאים על גבי וירוס בלתי מזיק אחר, ולכן אינו יכול לגרום למחלה.
סוגי הבדיקות
בבדיקות קורונה מחפשים נגיפי קורונה באזור בחלל הפה והאף. כך מגלים אם אדם נדבק בקורונה, עם או בלי תסמינים.
מי שקיבלו תוצאה חיובית בבדיקות קורונה נחשבים מאומתים ועליהם להיכנס מיידית לבידוד עד לקבלת שחרור מרופא.
סוגי בדיקות קורונה
יש שני סוגי בדיקות לאבחון קורונה שתקפות מבחינה רפואית:
*בדיקת PCR הינה בדיקה לאבחון של מי שנדבקו בקורונה, והיא נחשבת מדויקת מאוד.
התוצאות אמורות להגיע עד 48 שעות לאחר הדגימה, אך ייתכנו עיכובים בזמני עומס.
בדיקה מהירה (אנטיגן) היא מעט פחות רגישה מבדיקת ה-PCR אבל מאפשרת זיהוי מהיר
. יש 2 סוגים של בדיקות מהירות:
- בדיקה מפוקחת– בדיקה שנעשית על ידי דוגמים מקצועיים באחת מהתחנות המורשות לכך.
- התוצאה מתקבלת לרוב 15 עד 30 דקות לאחר לקיחת הדגימה.
• בדיקה ביתית – בדיקה מהירה שאפשר לרכוש באופן פרטי ולעשות בבית.
*בדיקה סרולוגית- בדיקה סרולוגית הינה בדיקת דם לגילוי נוגדנים לנגיף קורונה (בניגוד לבדיקות קורונה, שמיועדות לגלות את הנגיפים עצמם, באמצעות מטוש).
יש 2 סוגים של בדיקה סרולוגית:
בדיקה סרולוגית מסוג אנטי S – אם לא קיבלת חיסון, תשובה חיובית לבדיקה סרולוגית זו מצביעה על כך שקיימים בגופך נוגדנים העשויים להעיד על החלמה.
בדיקה זו אינה מיועדת לאימות קורונה, לחולי קורונה שיש להם תסמינים, למי שכבר שהוגדרו כמחלימיםאו למי שכבר קיבלו חיסון.
בדיקה סרולוגית מסוג אנטי N – יכולה לאמת החלמה גם במחוסנים.
הבדיקה הסרולוגית מתבצעת בקופות החולים לפי החלטת הצוות הרפואי, או בכניסה לישראל, על פי מדיניות משרד הבריאות בנושא.
קורונה
בידוד
מי צריך להיכנס לבידוד?
- מי שנמצא מאומת לקורונה- משמע, מי שקיבלו תוצאה חיובית בבדיקה.
- בעלי תסמינים למחלה- התסמינים הנפוצים הינם: חום של 38 מעלות ומעלה, קושי בנשימה, איבוד חוש טעם או ריח, שיעול, חולשת שרירים.
- מי שבא במגע עם חולה מאומת או שהה במחציתו במשך למעלה מ-15 דקות במרחק של פחות מ-2 מטרים.
- חוזרים מחו"ל לארץ – לפי הנחיות הבידוד לנכנסים לישראל.
- למלווה חולה מבודד- אדם שלא יכול להיות בבידוד לבדו הוא ילד או ילדה עד גיל 12, אדם עם מוגבלות או אדם מבוגר שזקוק לסיוע. במקרה של ליווי מאומת לקורונה – במקרה זה גם מחוסנים ומחלימים צריכים להיכנס לבידוד.
- בדיקת PCR חיובית גבולית ועדיין לא קיבלו את תוצאות הבדיקה החוזרת כדי לאמת או לשלול את הידבקותם.
הופעת תסמינים במהלך הבידוד
אם במהלך הבידוד מופיעים תסמינים או החלה החמרה במצב תוכלו להתייעץ עם הרופא המטפל או מוקד קופת החולים.
אין להגיע לבית החולים אלא אם מדובר במקרה רפואי דחוף, וגם אז להתפנות באמצעות מד"א לאחר שהבאתם בפניהם כי מדובר באדם השוהה בבידוד.
טיסות בזמן קורונה
היציאה ממדינת ישראל למדינות אדומות אסורה לתושבי המדינה, הנחייה זו אינה חלה על אזרחים זרים ולא על מי שטסו דרך מדינות אדומות בטיסות המשך. (ישנה אפשרות לבקש אישור מוועדת חריגים בצירוף מסמכים מתאימים).
לפני יציאה מהמדינה-
* על אחריותו של הנוסע לוודא את מדיניות הדרישות של מדינת היעד והאם קיימת דרישה למילוי טפסים, ביצוע בדיקות, חובת בידוד וכדומה.
* יש לבצע רק בדיקת PCR במהלך 72 שעות לקראת ההמראה ורק אם ניתנה תוצאה שלילית לבדיקה ניתן לטוס, את האישור יש להנפיק באנגלית עם ציון מספר דרכון .
מי שפטור מבדיקת הPCR שלפני הטיסה הינם אלה ששהו בישראל פחות מ72 שעות מרגע הנחיתה ועד לרגע ההמראה .
בעלי תו ירוק שהופק על ידי משרד הבריאות על בסיס חיסון או החלמה- ניתן להציג אותו לפני הטיסה במקום תוצאה של בדיקתPCR.
יש למלא טופס יציאה מישראל במהלך 24 השעות שלפני היציאה, טופס זה הינו חובה לאזרחים ותושבים במדינה מגיל 16 ומעלה.
בעת הגעתכם לנמל התעופה יש להציג את המסמכים הבאים:
טופס הצהרת יציאה מישראל.
אם שהית בישראל יותר מ-72 שעות – אחד מהמסמכים הבאים:
תוצאה שלילית בבדיקת PCR שנערכה במהלך 72 השעות שלפני הטיסה.
תו ירוק בתוקף שהופק על ידי משרד הבריאות על בסיס חיסון או החלמה.
שימו לב: לא תינתן אפשרות כניסה לטרמינל למלווי, למעט מלווים של קטינים או אנשים עם מוגבלות! הכניסה לטרמינל הנוסעים בישראל מיועדת רק לטסים.
מי שימצאו כמאומתים לקורונה או כחייבים בבידוד בעת הגעתם לשדה התעופה, לא יוכלו לעלות לטיסה וייענשו עלפי חוק.
במהלך הטיסה חובה לעטות מסיכה על הפה והאף (גילאי 7 ומעלה) ולשמור על ריחוק חברתי.
אז שמרו מרחק, הימנעו מהתקהלויות ואוורורו חללים סגורים. היבדקו אחרי חשיפה למאומת או תחילת סימפטומים.
הקפידו על ההנחיות האחריות הינה אישית וקהילתית כי רק ביחד ננצח את זה.